Det var en gång...

Jag heter Jan Rapp och arbetar som läkare. 2007 fick jag höra talas om biogas. Min kompis Jonas berättade efter innebandyn en tisdagkväll att över hundra bussar i Stockholm drevs av ett bränsle som inte skadar klimatet, och som inte heller smutsar ner stadsluften. Bränslet tillverkades i Stockholm. Från avlopp och matrester.

Kunde det här verkligen stämma?

Politiker och näringsliv över hela världen letar efter sätt att minska utsläpp av koldioxid från vägtrafik och transporter. Men många är osäkra på vad man ska satsa på: elbilar, etanol, biodiesel, vätgas, hybridteknik, bränsle- celler, plug-ins....man kan bli yr i huvet för mindre! Då visar det sig att det redan nu, i Stockholm, finns en perfekt teknik. Som ju då varenda storstad i hela världen skulle kunna använda sig av. Eftersom det i alla stora städer finns både ett stort behov av transporter av folk, deras grejer och samtidigt mycket avlopp och matrester från de som bor, äter och...går på toa där att göra biogas av.

Sedan den tisdagskvällen har jag därför gjort allt jag kunnat hitta på för att Stockholm så snabbt som möjligt skall bli en global miljöskola för det här. Så folk kan komma hit och titta precis hur enkelt det faktiskt kan vara att lösa en del av klimatproblemet. Senare har jag förstått att det här med biogas har ännu fler fördelar än de jag nämnde i början. Dubbelklickar du på alla "Fantastiska Fakta” får du lära dig mer om det. Samma sak om du går in på länkar, ser filmer eller läser texterna som du hittar under fliken ”Om Biogas/Matavfall”.

Jag arbetar på sjukhus. Där har jag infört insamling av den mat som inte patienterna orkat äta upp. På grund av det jag gjort har Landstinget i Stockholm skrivit in i sitt miljöprogram att alla sjukhus ska göra just så, alltså källsortera sitt matavfall. Och att matresterna ska användas för att tillverka biogas.

Nu hoppas jag att du, och hela resten av staden, ja hela Stockholms län, skall ha lust att göra samma sak. Därför har jag med hjälp av mina kompisar* gjort den här hemsidan. För att storstäder världen över ska kunna lära sig av oss och förhoppningsvis våga ta efter.

Hör gärna av dig (fliken ”Kontakt”) om det är något du undrar, vill ha hjälp med eller tipsa om. För, matrester och metangas i all ära, men grundförutsättningen för att det här skall lyckas heter samarbete.

Jan

Stockholm november 2012

jan@biogasakademin.se

*
illustratör: Per Gustavsson, pergustavssonse@gmail.com
layout: Fredrik Marnby
web: Roger Murray, webmaster

Janne's pic